Sunnuntain työpäivä oli todella mieleeni:
Tavoitteemme oli Juhan kanssa saada laskettua eri
leipomoista/leipomomyymälöistä ostettujen leipien tilavuudet sekä kilohinnat,
sillä täällä niitä ei juurikaan merkitä. Ihmiset eivät ole siis tietoisia
leipiä ostaessaan, kuinka kalliita ne itseasiassa ovat.
Leipomokierros oli mahtava ja
silmiä avartava, varsinkin ne myymälät missä leivät leivottiin paikan päällä.
Makumaailma täällä on myös hyvin erilainen suomeen verrattuna. Täällä tunnutaan
suosivan makeaa leipää, ainoastaan yksi leipä oli ylitse muiden suolainen ja
eniten samankaltainen suomalaisen leivän kanssa. Useat leivät pitivät myös
sisällään erilaisia kuivattuja hedelmiä ja eritoten karpaloa, sekä joitakin
pähkinöitä.
Työtiloihin päästyämme olimme
onnistuneet ostamaan noin 10 leipää eri leipomoista. Merkkasimme paperille
taulukkomaisesti perustiedot sekä erikseen lasketut kilohinnat, mitä ei ole
tullut laskettua pitkään aikaa.. Onnistui silti ☺
Tähän tyyliin leivät organisoitiin.
Seuraava vaihe oli tilavuuksien
laskeminen rypsinsiementen avulla. Yksinkertaisesti selitettynä leipä jonka
tilavuus halutaan tietää, laitetaan astiaan/vuokaan jonka tilavuus on jo
laskettu, ja se täytetään rypsinsiemenillä niin täyteen kuin mahdollista.
Kaikki tapahtuu siis vaa'alla, jossa mitattiin ensin leivän paino, sitten
leivän paino + rypsinsiemenet. Juhalla oli tietokoneella tietty laskukaava joka
sitten laski tilavuuden, mutta minun pitää kysyä siitä vielä tarkemmin.
Purkillinen rypsin siemeniä.
Päivä oli hieman pidempi, noin 9 tuntia, mutta päivä ei
ollut niinkään fyysisesti rankka, vaan uutta tietoa tuli hirmuisesti.
Onnistunut työpäivä kuitenkin.
Mielenkiintoista! Hienoa päästä benchmarkkaamaan ja maistelemaan kohdemaan tuotteita. Aika erikoista, ettei siellä tunneta kilohintoja vaikka maa vaikutti niin edistykselliseltä;)
VastaaPoista