Siirry pääsisältöön

Paljon leivontaa

Maanantai oli kauraleipä - päivä; teimme 5 eri leipätaikinaa, kaikki eri tavalla. Seuraavana päivänä vertailimme tuloksia ja laskimme taas leipien tilavuudet. Teimme myös kaksi tummempaa leipää käyttäen tekemäämme ruisjuurta. Omena ei tosin maistunut lopputuotteessa, niin kuin oli oletuksemme.




Tiistaista lähtien olemme tehneet kokeiluja myslin, kakkupohjien ja muffinien parissa.  Myslin osalta saimme kohdalleen öljyn ja suolan määrän, sekä paisto-ajan. Teimme monta erää testaten järjestelmällisesti eri määrää suolaa, sekä öljyä ja miten se vaikutti paistoaikaa, eli kuinka mysli sai väriä minkäkin ajan ja öljymäärän kanssa.




Kakkupohjien tekoa käyttäen jauhoina 100 prosenttia kauraa oli tavoitteemme. Kokeilimme ensin ohjetta johon tuli myös voita, ja tuloksena oli lässähtäneitä pohjia, jo massan valmistamisvaiheessa kuohkeus karkasi voita sekoittaessa mukaan. Vaikka jauhoseoksia oli kolme: ensimmäisessä 100% vehnäjauhoja, toisessa vehnä-ja kaurajauhoja molempia puolet, sekä viimeisessä 100% kaurajauhoja.

Seuraavaksi teimme peruskakkupohjaohjeella, jossa oli kananmunia, sokeria, kaurajauhoja ja leivinjauhetta. Teimme muna-sokeriseoksesta todella "kovaa", eli vatkasimme sitä kauan, ja uunista tultua saimme kauniin värisen, hyvin nousseen kakkupohjan. Kaurajauhoillakin on siis mahdollista saada aikaan kuohkea kakkupohja, joka ei juuri eroa vehnäjauhoista.

Tummimmin paistunut on itseasiassa muffini-taikinasta tehty. Koostumus oli liian raskas eikä pysynyt koossa leikkauksen jälkeen.




Kokeilimme tosiaan myös joitain muffini-reseptejä, vielä ei löytynyt täydellistä ja maukasta yksilöä. Ongelmina oli mm. liika murenevuus, liian tiivis, tai maut eivät olleet kohdallaan. Siinä alueella on siis vielä jonkun verran työtä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tung Hai Senior High School

 Perjantaina vierailimme Taipein Tung Hai Senior - lukiossa. Vastaanotto oli heti alkuun lämminhenkinen ja erittäin vieraanvarainen. Meidän vuoksemme liikenne laitettiin koulun edessä pysähdyksiin jotta pääsimme varmasti turvallisesti tien yli koulun siistille sisäpihalle. Konferenssihuoneessa pidetty tilaisuus oli mielenkiintoinen, sillä koulua esiteltäessä huomasi, että se oli enemmänkin ammattikoulun tapainen kuin lukion. Pieniä eroja löytyi suomeen verrattaessa, joista varmasti voimme ottaa oppia omassa oppilaitoksessamme. Opetuskeittiöt olivat todella siistejä, sillä oppilaat kuuraavat ne käyttönsä jälkeen, ja syövät valmistamansa ruoat vasta kun siivoustyöt on saatu päätökseen. Heidän opetuskeittiössä yleiskoneet olivat keittiöpisteiden vieressä, kun meillä kaikki ovat taikinahuoneessa, paria erikoistapausta lukuunottamatta. Pääsin itsekin edustamaan Salpausta, muun muassa kertomalla NY-toiminnasta, mitä kaikkea se pitääkään sisällään. Pääsin näyttämään oman

Omatoiminen lauantai

Lauantaina oli paljon tekemistä, mutta tällä kertaa sain tehdä kaiken yksin, sillä Juhalla oli markkinointiin liittyen asioita hoidettavanaan. Aloitin päivän maltaiden imellyttämisellä, sillä sen piti olla uunissa 3-tuntia. Imellyttämisen toivottuna tehtävänä on parantaa leivän säilytysaikaa, tuovan lisää kosteutta ja makua. Tuoksu toi mieleen itselle ainakin lanttulaatikon, ja mieleen muistui taas ettei jouluun ole edes kuukautta enään, mahtavaa! Seuraava homma oli kauramyslin valmistus, mikä oli tosi kivaa! Käytimme juuri omaan makuun sopivia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, sekä 100% suomalaisia kuivattuja mustikoita, nam! Kuivatut omenat tein itseasiassa itse, jota en ollut ennen tehnytkään. Todella helppo, mutta aikaa vaativa homma. Viimeisenä mutta ei vähäisenä kokeilin Taikinasta tuotteiksi - kirjan muffini-ohjetta karpaloilla ja kanelilla. Taikina nousi todella hyvin yli vuokien, vaikka taikinaa tehdessä voin ja sokerin vaahdottamisessa oli ongelmia, voi oli jot