Siirry pääsisältöön

Leipomokierroksia ja vähän muutakin kivaa


Sunnuntain työpäivä oli todella mieleeni: Tavoitteemme oli Juhan kanssa saada laskettua eri leipomoista/leipomomyymälöistä ostettujen leipien tilavuudet sekä kilohinnat, sillä täällä niitä ei juurikaan merkitä. Ihmiset eivät ole siis tietoisia leipiä ostaessaan, kuinka kalliita ne itseasiassa ovat.

Leipomokierros oli mahtava ja silmiä avartava, varsinkin ne myymälät missä leivät leivottiin paikan päällä. Makumaailma täällä on myös hyvin erilainen suomeen verrattuna. Täällä tunnutaan suosivan makeaa leipää, ainoastaan yksi leipä oli ylitse muiden suolainen ja eniten samankaltainen suomalaisen leivän kanssa. Useat leivät pitivät myös sisällään erilaisia kuivattuja hedelmiä ja eritoten karpaloa, sekä joitakin pähkinöitä.



Työtiloihin päästyämme olimme onnistuneet ostamaan noin 10 leipää eri leipomoista. Merkkasimme paperille taulukkomaisesti perustiedot sekä erikseen lasketut kilohinnat, mitä ei ole tullut laskettua pitkään aikaa.. Onnistui silti


Tähän tyyliin leivät organisoitiin.


Seuraava vaihe oli tilavuuksien laskeminen rypsinsiementen avulla. Yksinkertaisesti selitettynä leipä jonka tilavuus halutaan tietää, laitetaan astiaan/vuokaan jonka tilavuus on jo laskettu, ja se täytetään rypsinsiemenillä niin täyteen kuin mahdollista. Kaikki tapahtuu siis vaa'alla, jossa mitattiin ensin leivän paino, sitten leivän paino + rypsinsiemenet. Juhalla oli tietokoneella tietty laskukaava joka sitten laski tilavuuden, mutta minun pitää kysyä siitä vielä tarkemmin.
Purkillinen rypsin siemeniä.


Päivä oli hieman pidempi, noin 9 tuntia, mutta päivä ei ollut niinkään fyysisesti rankka, vaan uutta tietoa tuli hirmuisesti. Onnistunut työpäivä kuitenkin.

Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Hienoa päästä benchmarkkaamaan ja maistelemaan kohdemaan tuotteita. Aika erikoista, ettei siellä tunneta kilohintoja vaikka maa vaikutti niin edistykselliseltä;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elephant Mountain

Tiistaina sää oli kevyesti aurinkoinen, jos niin voi sanoa, ja lämpötila pysyi noin 22-asteen paikkeilla. Täydellinen sää patikoimiselle! Vapaapäivät Veran kanssa menevät hujauksessa, kun teemme ja kokeilemme kaikkea kivaa ja erilaista. Tällä kertaa menimme Elephant Mountain - vuorille. Aluksi epäilin reissun kestävän koko päivän, mutta hyvällä, reippaalla tahdilla selvitimme hyvänpituisen reissun noin kahdessa tunnissa. Pilvien takaa pilkahteleva aurinko ja vieno tuuli teki urheilukokemuksesta todella miellyttävän! Reittejä oli siis monta mistä valita, ja jokainen oli päällystetty rapuilla, kulkeminen ylöspäin oli siis todella helppoa, ja kivaa jalkatreeniä. Alaspäin mennessä tosin portaat vaikuttivat todella liukkailta, ja Vera liukastuikin kerran lehtiin, jotka olivat tippuneet puista. Muuten reissu oli tapaturmaton! Maisemat olivat kauniit, melkeimpä paremmat kuin Taipei 101-tornista katseltaessa. Luonto oli roskaton ja täynnä pikkuötököiden elämää. O

Tung Hai Senior High School

 Perjantaina vierailimme Taipein Tung Hai Senior - lukiossa. Vastaanotto oli heti alkuun lämminhenkinen ja erittäin vieraanvarainen. Meidän vuoksemme liikenne laitettiin koulun edessä pysähdyksiin jotta pääsimme varmasti turvallisesti tien yli koulun siistille sisäpihalle. Konferenssihuoneessa pidetty tilaisuus oli mielenkiintoinen, sillä koulua esiteltäessä huomasi, että se oli enemmänkin ammattikoulun tapainen kuin lukion. Pieniä eroja löytyi suomeen verrattaessa, joista varmasti voimme ottaa oppia omassa oppilaitoksessamme. Opetuskeittiöt olivat todella siistejä, sillä oppilaat kuuraavat ne käyttönsä jälkeen, ja syövät valmistamansa ruoat vasta kun siivoustyöt on saatu päätökseen. Heidän opetuskeittiössä yleiskoneet olivat keittiöpisteiden vieressä, kun meillä kaikki ovat taikinahuoneessa, paria erikoistapausta lukuunottamatta. Pääsin itsekin edustamaan Salpausta, muun muassa kertomalla NY-toiminnasta, mitä kaikkea se pitääkään sisällään. Pääsin näyttämään oman

Arkea Taipeissa

Aika menee todella nopeasti työn parissa, ja laskin työpäiviä olevan jäljellä vain 7! Vapaapäivät ovat asia erikseen, mutta kyllä aika rientää, varsinkin näinkin erilaisessa ympäristössä. Maisemat aamulla huoneestani, tykkään!  Töissä olemme Juhan kanssa keskittyneet kaura-leivontaan ja ruispohjaiseen leivontaan. Olemme tehneet ruisjuuripohjaisia kokeiluja, ja nytkin on tekeillä ruisjuuri, jossa on jauhojen ja veden lisäksi raastettua omenaa, josta sokeri antaa boostia. Odotan innolla, jospa sitten valmiissa tuotteessa maistuisi omenan vivahde. Itsekin pääsin juurta ruokkimaan, kotona suomessa saatan kokeilla ihan ikioman tekemistä. Juhan kanssa tulee opiskeltua teoriaakin todella paljon, ja olen oppinut juuri-tietoa enemmän kuin koulussa olisin oppinut! Juuren teko on simppeliä, hyvä hygienia pitää muistaa! Yhtenä päivänä teimme karjanalanpiirakoita, tosin meillä muoto oli pyöreä. Tuotekehitystäkin mukaan, sillä heitimme ilmoille ideoita muuttaa riisitäytettä hiema